Κορώνη Μεσσηνίας

Παραλιακή γραφική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε χαμηλό λόφο. Θυμίζει έντονα τις κυκλαδίτικες πολιτείες. Στενοί ανηφορικοί δρόμοι ή σκαλοπάτια, χαμηλά σπίτια βαμμένα με τρία χρώματα - συνήθως λευκό, κίτρινο, μπλε - και παράθυρα γαλάζια ή κόκκινα. Ένας δρόμος με λευκά πεζούλια και γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια οδηγεί από μια μικρή κλειστή πλατεία στο κάστρο. Η προκυμαία με ψαροταβέρνες, ουζάδικα, και ζαχαροπλαστεία συγκεντρώνει τα βράδια τη μεγαλύτερη κίνηση.

Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Η όμορφη και γραφική Κορώνη είναι στεφανωμένη από ένα επιβλητικό βενετσιάνικο φρούριο που κατέχει την κορυφή του λόφου. Το φρούριο - αρκετά εκτεταμένο - έχει σχήμα περίπου τριγωνικό και αποτελείται από δύο περιβόλους με προμαχώνες και μεγάλους τετράγωνους πύργους που εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα. Το κάποτε απόρθητο κάστρο ήταν συχνά αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ των Ενετών που το έχτισαν κατά τον 13ο αιώνα στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, και των Τούρκων που το συμπλήρωσαν τον 16ο αιώνα.

Σήμερα η Κορώνη γοητεύει τον επισκέπτη καθώς θυμίζει έντονα μεσαιωνική πόλη, με τους στενούς δρόμους και τα διώροφα σπίτια. Η οχυρωματική τεχνική του κάστρου είναι αξιοπρόσεκτη, με τις ογκώδεις πύλες γοτθικής τεχνοτροπίας, τις υπόγειες δεξαμενές στον εσωτερικό περίβολο, και τα αρχαιοελληνικά κατάλοιπα στο οικοδομικό υλικό του φρουρίου.
Η θέα από το κάστρο είναι μοναδική. Λίγο μετά την είσοδο του κάστρου είναι το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της του Θεού Σοφίας που χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού του Απόλλωνα. Σπάνιας ομορφιάς είναι η εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστρας, μέσα σε ένα άλσος από φοινικόδεντρα, κάτω από το κάστρο. Στο χώρο του άλσους βρίσκονται ακόμη ο ανδριάντας του επισκόπου Γρηγορίου και το μικρό κτίριο όπου στεγάζεται η ιστορική κι αρχαιολογική συλλογή της Κορώνης. Εκεί μπορεί κανείς να δει τα ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής, όπως αγγεία διαφόρων εποχών, κίονες, κιονόκρανα, συλλογές νομισμάτων κ.ά.